Fontana del Tritone

Fontana del Tritone

Fontænen kaldes på dansk Tritonfontænen. Den er opført i årene 1642 – 1643. Skulpturen befinder sig på Piazza Barberini. Når man står foran fontænen ser man en kæmpe mandelignende person, der sidder på kanten af en åben muslingeskal. Han holder en konkylie for munden, som han blæser i. Men i stedet for luft, kommer en høj stråle af Acqua Felices vand ud af konkylien. Det sprøjter højt til vejrs for på et tidspunkt at vende og plaske ned over figurens krop. I mere end 300 år har vandet bruset ud over ham. Men ak og ve, ikke da disse billeder blev taget. Mandag, den 3. marts 2003, var der vejarbejde rundt om fontænen, hvorfor vandet var afbrud.

Tritonen holdes oppe af delfiner med åbenstående munde.

Triton eller tritonerne stammer fra græsk mytologi. Det er således et hedensk motiv, som katolikken Bernini benyttede sig af. Triton var oprindeligen havgud med et venligt sind. Hans krop var skællet på samme måde som en hajs. Når Tritonen blæste i sin konkylie lagde storme sig, og havet blev helt roligt.

Fontænens alder kan stedfæstes ud fra nogle meget kunstfærdige bier på figuren. Disse var symboler for Pave Urban VIII. På hans families, Barberini,  våbenskjold ser man 3 bier på azurblå bund. Disse bier har Bernini anbragt på mange af sine værker rundt om i Rom. Den talrigeste sværm har Bernini anbragt i Peterskirken på den baldakin han skabte over højalteret.

Hovedmenu

Rommenu

[Home] [Rom] [Moskva] [H. C. Andersen] [Untitled14]