Piazza Navona

Piazza Navona

Når man træder ind på Piazza Navona, ser man en langstrakt plads med en kort buet side mod nord. Pladsen er opbygget på samme måde, som den stadionform Kejser Domitian oprindeligt grundlagde. Domitian var kejser i årene 81 – 96 efter Kristi fødsel. Han lod et stadion bygge på dette sted til afholdelse af lege og sportslige konkurrencer. Dengang var der plads til 30.000 tilskuere.

Navnet på Piazza Navona menes at være afledt af ”in agone”, der betyder på kamppladsen. Det er den største plads i rom omgivet af dets tættest bebyggede kvarterer.

Piazzaen blev ombygget og udbygget flere gange siden middelalderen især i årene 1575 - 1651. Det vil sige siden renæssancen. Den største forandring fandt sted under pave Innocens V pontifakt. Han blev pave i 1645 og noget af det første, han lod påbegynde, var en ombygning af denne plads.  Han lod sin families palads og kirken Sankt Agnese in Agone forny. Han lod de to tidligere anlagte fontæner restaurere (fontæner i den nordlige og den sydlige ende af pladsen). Fontænerne var bygget 75 år tidligere af kunstneren Jocopo della Porta.  Endvidere lod paven den kæmpe store fontæne Fontana dei Quattro Fiume (de fire floders fontæner) bygge på piazzaens midte.

Romerne og tilrejsende tog Piazza Novona til deres hjerter, og der er altid et utroligt leben der. Man kan i dag se, at stedet har samme form som et stadion.

 

Fontana dei Quattro Fiume

Fontana dei Quattro Fiume blev skabt af Berninis værksted. Paven ønskede at obelisken, der er i midten, skulle omgives af skulpturer. Bernini og hans elever gik i gang med denne opgave i årene 1648-51. Denne fontæne anses af mange for Berninis største bedrift inden for fontænekunsten.

Berninis ven, pave Urban VIII, var død I 1644. Den nye pave, Innocens X, lod Bernini fuldføre opgaven.

Ser man  nærmere på skulpturerne i dette kunstværk, ser man, 4 store marmorstatuer, en løve, en hest, et bæltedyr og andet.  De 4 statuer, flodguder, der er placeret rundt om den 18 meter høje granitobelisk, symboliserer 4 verdensdele og deres floder:

Ganges (Asien),

Nilen (Afrika),

Donau (Europa) og

Rio de la Plata (Amerika).

 

 

Neptunfontænen

Den nordlige fontæne af piazzen, kaldes Neptunfontænen, er skabt af Antonio Bitta og Gregoria Zappalà. Man ser Neptun kæmpe med en enorm blæksprutte. Blæksprutten har snoet sine fangarme godt rundt om begge Neptuns lår.

Il Moro

I den sydlige ende af Piazza Navonna ses en fontæne Il Moro, oprindeligt skabt af Jocopo Della Porta og senere modificeret af  Bernini og Giovanni Mari.

Den sydlige fontæne bestod oprindeligt af 4 siddende tritoner.

Senere kom Berninis midterfigur, Il More til. Tritonerne, der ses i fontænen i dag, er rekonstruktioner fra det 1900 århundrede. De oprindelige kan i dag ses i Villa Borgheses have. Her sidder de stadig på knæ og blæser i deres snoede horn. Midterfiguren, Il Moro , skal efter sigende være skabt og udført af Bernini selv. Man ser en stor muskuløs figur, måske Neptun, kæmpe med en stor fisk. Han har godt fat i halen, samtidig med han drejer sit hoved. Fisken er også en ”kæmper”. I sin iver efter at vende tilbage til vandet, har den fået snoet sin krop ind under den muskuløse mands venstre ben. Denne skræver over fisken, som med hovedet nedad og store øjne sender en vandstråle ud af munden.

Det hersker stor travlhed i denne fontæne. To havfruer er dukket op af vandet, medens to mindre tritoner forsøger at fange og fastholde 2 havheste. Det er lykkedes for begge tritoner, men den ene er ved at blive smidt af sin havhest.

Hovedmenu

Rom

[Home] [Rom] [Moskva] [H. C. Andersen] [Untitled14]