Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

 

Ved byens nordlige indgangsport ligger der i dag den smukkeste klasisistiske plads i Rom Piazza del Popolo. Man er lidt usikker på, hvad ordet Popolo egentlig betyder i denne sammenhæng. Men det er helt sikkert, at pladsen har fået navn efter kirken, der ligger i det ene hjørne af pladsen Santa Maria del Popolo. Kirken blev bygget i 1227 for gaver doneret af det romerske folk. Santa Maria del Popolo er, ifølge legende, opført oven på den romerske kejser Neros grav. Men hævder, at indtil denne kirke blev opført, gik kejser Neros genfærd rundt i dette område.

I 1814 ændredes denne indgang til Rom af arkitekten Luigi Valadier. Han var født i Rom af franske forældre.

 

Noget tilbagetrukket bag disse figurer findes inde i en lille bygning, nogle flotte fontæner. Man bør gå op og kigge på, når man er i Rom. arkitekten Luigi Valadier fik aldrig selv set dem, da de først blev færdiggjort 100 efter. De kunne ikke opføres, da vandtrykket var for lavt.

 

 

Hver af løverne ligger på en pyramide opbygget af 6 trin. Herfra kan beskueren beundre, hvordan vandet spredes på vej ned mod de cirkelrunde kummer under løvernes munde. Man fornemmer næsten, når man står der, at vandet er længe om at nå fra løvegabet til vandspejlet i kummen.

 

Midt på pladsen se 4 sfinksagtige løver med ryggen til en obelisk. Ud af munden på hvert af løvernes bronze munde sprænger en flot tynd flad vifteformet vandstråle. Alligevel kommer vandet ud med en sådan kraft, at viften nærmest virker glasagtig.

Hovedmenu

Rommenu

[Home] [Rom] [Moskva] [H. C. Andersen] [Untitled14]