Via del Babuino

Piazza del Popolo set fra Piazza di Spagna i regnvejr (2. marts 2003)

Hvis man går fra Piazza di Spagna, Den spanske Trappe, mod Piazza del Popolo, møder man midtvejs til venstre en statue af en liggende Silen. Denne figur har romerne for flere hundrede år siden givet kælenavnet Bavianen. Vejen man går ad, hedder da også i dag Via del Babuino (Baviangaden).

 Silenen på Via del Babuino

 

Skønt den liggende figur har mistet begge sine hænder, og kroppen er grøn af forvitring, så er hovedet dog ret velholdt. Hvis beskueren ser nærmere efter, ses antydningen af et listigt smil, der minder om de gamle skovguders. Kroppen er kraftig, og der er noget ”forarget” over kropssproget. Jeg fornemmer denne Silen, når som helst kan fare op og irettesætte de uartige børn, der skriver på muren bagved ham. (Selv nu, hvor myndighederne – ikke særligt elegant – har forsøgt at dække skriverierne, virker kroppen anspændt!)

I ældre tid var kunstværker som dette af Bavianen meget populære i det pavelige Rom. De hørte til gruppen af ”talende” statuer, på hvilke folk skrev satiriske kommentarer til aktuelle begivenheder. På andre statuer opsatte også ironiske svar til kommentarerne.

I 1877 forsvandt skulpturen af Bavianen. Der skulle være vejarbejde, hvor den stod, og den blev flyttet. Derefter blev den borte. Mange mente, at regeringen havde ladet den forsvinde af ondskabsfuldhed på grund af dens funktion som talende figur. Figuren blev først genfundet omkring 1920’erne. I de mange år, den var væk, har en eller flere turister nok undret sig over  gadens besynderlige navn Baviangaden.

Statuen af Silenen blev genfundet fundet i gården Palazzo Carrasi, hvorfra den blev ført tilbage til gaden, der var opkaldt efter den. Resultatet er, at i dag kan vi igen se, Silen bøjet over en marmorfontæne, der får sit vand fra Acqa Vergine.

[Home] [Rom] [Moskva] [H. C. Andersen] [Untitled14]